Median laitos

Vaatetussuunnittelun triolle voitto kotiin Hyèresista Ranskasta

04.05.2012

Kolme nuorta vaatetussuunnittelijaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta voittivat tämänvuotisen Hyères Fashion Festivalin pääpalkinnon.

Siiri Raasakka, Tiia Sirén ja Elina Laitinen saivat Grand Prix -palkinnon miestenvaatemallistostaan, jonka perusidea oli kuvitteellinen urbaani nomadiheimo.

Mallisto on inspiroitunut 90-luvun rave-kulttuurista ja se on kapinallinen positiivisessa hengessä. Opiskelijat ovat itse tehneet kaikki materiaalinsa neuleista painokuoseihin ja kirjailuihin. Mallistossa on valtavasti kokeilevaa materiaalitutkimusta, johon myös tuomariston puheenjohtaja Yohji Yamamoto kiinnitti huomiota.

Kilpailua varten mallistokokonaisuutta muutettiin Hyerésin sponsorien mahdollistamilla materiaaleilla kuten Swarowskin kristalleilla ja italialaisen Puntosetan kankailla. Esimerkiksi nuorten naisten suunnittelema collegepaita Swarowskin elementeillä painoi 25 kiloa.

Raasakka, Laitinen ja Sirén opiskelevat vaatetussuunnittelua kolmatta vuotta muotoilun laitoksella.

- Tyttöjen kohdalla erityisintä on se, että he ovat vasta kolmannen vuosikurssin kandiopiskelijoita ja se, että kilpailutyö on toteutettu jo toisena opiskeluvuotena. Yleensä tämän kilpailun finaaliin päätyvät ovat työskennelleet vuosia alalla tai ovat juuri valmistuneet eurooppalaisten Central Saint Martinsin, La Cambren tai Royal College of Artsin kaltaisista kouluista taiteen maistereiksi, kehui tyytyväinen vaatetussuunnittelun lehtori Tuomas Laitinen.

Tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteen

Ranskan Rivieralla Hyèresissä kuuluisassa Villa Noaillesissa jo 80-luvun alusta lähtien järjestettyä tapahtumaa pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista alan kilpailuista. Sen toteuttavat samat tuottajat ja casting-ohjaajat, jotka tekevät Pariisin muotiviikoilla Chanelin ja Balenciagan kaltaisten suurten muotitalojen näytöksiä.

Kilpailun tuomaristot koostuvat joka vuosi muotialan suurimmista kansainvälisistä vaikuttajista. Tänä vuonna tuomariston puheenjohtaja oli legendaarinen japanilainen suunnittelija Yohji Yamamoto. Lisäksi muita tuomariston jäseniä olivat muun muassa kuuluisa muotikuvaaja Paolo Roversi sekä i-D-lehden perustaja Terry Jones. Tuomaristo kuvaili trion miestenvaatemalliston luovan kuvan futuristisesta nomadien yhteisöstä, jotka näyttävät rave-bileistä kotiin matkaavilta sci-fi sankareilta.

- Nämä kolme nuorta tyttöä edustavat nuoruutta ja energiaa, joka on kasvanut viimeisen neljän vuoden ajan ja jonka puhkeamista kukkaan on odotettu alalla, sanoi tuomariston jäsen, i-D-lehden perustaja Terry Jones.

Kilpailu on toiminut ponnahduslautana monelle kuuluisalle kansainvälisille suunnittelijanimille kuten esimerkiksi Viktor&Rolf, Thierry Muglerin pääsuunnittelija Romain Kremer, Felipe Oliveira Baptista ja Henrik Vibskov.

Suunnittelija kolmikon saaman The L'Oréal Professionnel Jury Grand Prix -pääpalkinnon arvo on 15 000 euroa. Palkintoon kuuluu myös myöhemmin Pariisissa L'Orealin tiloissa järjestettävä muotinäytös. Mallisto esitellään uudestaan Helsingissä Suvilahden Kattilahallissa Näytös 12:ssa toukokuun 25. päivä.

Lue lisää Näytöksestä:
http://living.aalto.fi/fi/program/archive/view/1e128baf7e3513028ba11e1a8edb9ea340ce678e678/

Lisätietoja:
Lehtori Tuomas Laitinen
tuomas.p.laitinen [at] aalto [dot] fi (tuomas.p.laitinen@aalto.fi)
puh. 040 95 26 024

Takaisin

Bookmark and Share